Skip to main content

Over Wenda Welten

Wie is Wenda Welten

Als klein meisje groeide ik op tussen de paarden, mijn opa Jan op ’t Hoog runde het manegebedrijf ’T Wit Paardje in Haghorst en goot mij het paardrijden met de paplepel in. Het kon niet anders dan dat ik besmet raakte met het paardenvirus.

Al van kleins af aan was ik dus te vinden op een paardenrug, maar het wedstrijdrijden werd pas serieus met de schimmel Blue Boy. Hij heeft mij echt leren paardrijden en met hem heb ik ook veel gewonnen. Van Kringkampioenschappen tot de Brabantse en ook Nederlandse Kampioenschappen. Daarnaast mocht ik als klein meisje maar liefst drie keer meerijden tijdens de kür op muziek in de Z1/Z2 op Indoor Brabant. Hoe gaaf is dat! Er volgden nog verschillende pony’s die ik tot en met de Z2 opleidde voor ik de overstap maakte naar de paarden.

Wenda in een notendop

FEI GRAND PRIX DRESSUUR-AMAZONE

INSTRUCTEUR NIVEAU 4

KNHS-JURYLID T/M ZZ-LICHT

De smaak naar meer

Dat was meteen een succes, want ik reed alweer vrij snel in Z-niveau met meerdere paarden, maar ik wilde meer en iets van mezelf. Dus werd Morello (v. Flemmingh) aangekocht als projectpaard om uiteindelijk ook de overstap te maken naar de nationale subtop. Samen met hem behaalde ik diverse goede klasseringen en schopte ik het uiteindelijk tot de Lichte Tour en op internationaal niveau tot de Young Riders. Tegen die tijd had ik mijn opleiding Bedrijfsleider/Manager Paardenhouderij afgerond en startte ik achter het huis van mijn ouders mijn eigen pension- en dressuurstal. Deze locatie hadden zij een paar jaar daarvoor aangekocht toen ze merkten dat ik wel heel serieus met de paarden bezig was. Het was een voormalig varkensbedrijf en we zijn eerst in de veldschuur met drie stallen begonnen. Na mijn afstuderen, hebben we ook de varkensstallen verbouwd waardoor er plek is voor vijftien paarden met was- en poetsplaatsen.

Opleiden

Nu ik een bedrijf runde, moest de schoorsteen blijven roken en daarom werd Morello verkocht en kwamen er jongere paarden op stal om helemaal zelf op te leiden. De groene Alfa Rubin (v. Rubin Royal) en Firefly (v. Wynton) leidde ik op tot de Lichte Tour, zowel op nationaal als internationaal niveau. Met Firefly heb ik zelfs ook nog mijn Grand Prix-debuut gemaakt wat een score van 66% opleverde. Allemaal mooie successen en ervaringen om op terug te kijken! Nog steeds koop ik jonge paarden op en leidt ze voor de verkoop op tot de Lichte Tour.

Huidige paarden

Op dit moment staat de zelfopgeleide L.James (v. Grey Flanell) op stal en de merrie Icecream (v. Negro) waar ik mee uitkom in de Lichte Tour. Daarnaast staan er nog wat jongere paarden die aan het begin staan van hun wedstrijdcarrière. Dat vind ik het allerleukste om te doen. Als de paarden niet meer zo ‘groen’ zijn en ik aan de slag kan met het verder opleiden en het verfijnen van de oefeningen, dan maak je mij helemaal gelukkig. Benieuwd naar alle paarden? Kijk hier voor het actuele overzicht.

Drie-eenheid

Naast de vele uren die ik in het zadel spendeer, sta ik ook graag in de bak of zit ik in het juryhokje. Ik heb vier fasen van de ORUN goed doorlopen waardoor ik me Trainer Dressuur Niveau 4 mag noemen. Bij de KNHS mag ik jureren tot ZZ-Licht niveau. De combinatie van ruiter, jurylid en instructeur maakt voor mij het plaatje compleet en helpt mij om elke dag weer beter te worden in wat ik doe. Een mooie drie-eenheid!